Vanaf de eerste steen… en het metselwerk.. is een huis maar gewoon een huis..Gewoon een aantal muren haaks op elkaar… hier en daar een ruimte extra..

Ook nog een dak erop.. of een andere woonlaag als het om appartementen gaat.

Vorig jaar ben ik zelf nog verhuisd… naar mijn huidige woning en het bevalt me steeds beter.

Op het moment dat ik de sleutel kreeg moest ik even slikken.. ik liet een thuis achter in ruil voor een huis..

Nou kan je denken… je gaat erop vooruit qua woonwens .. want anders verhuis je immers niet snel..

Ik denk dat ik hier anders in ben.. ik liet een thuis achter… een thuis waar ik heb geleerd mijn eigen boontjes te doppen…

Een thuis waar mijn jongste heeft leren lopen… waar ik samen met mijn oudste op de bank kon ploffen na het fietsen vanaf de creche..

Daar was ik thuis… en het was mijn thuis…

Toen ik er al een poos niet meer woonde ben ik er nog eens geweest om te kijken of de nieuwe bewoners nog post voor mij hadden bewaard..

Het was even heel vreemd om bij je eigen oude thuis aan te bellen … nog vreemder om te zien dat iemand anders die totaal onbekend was de deur voor me open deed en me vriendelijk binnen vroeg zodat ze de post kon pakken..

Apart… wat hun gedaan hadden met mijn thuis… de muren waren weer steriel wit .. i.p.v mijn warme perkament beige…

Een totaal andere inrichting van het meubilair deed me ook even slikken..

Ik kwam tot de ontdekking dat mijn thuis… nu het thuis vormde van iemand anders… het was ook niet te missen en het hoorde ook zo te gaan..

Gelukkig had ze de post snel gevonden… het was een kerstkaart..

Kerst ging ik vieren in mijn nieuwe huis… het was nog geen thuis..

Ik heb geleerd dat een huis langzaam aan door je ervaringen en je herinneringen een thuis gaat worden.. mede door de dingen die je aanbrengt her en der..

Het kleurtje op de muren en het velletje behang.. de lijstjes die je op je meubels in huis zet met je favoriete foto’s..

De kaarsen die je aansteekt om de sfeer te bepalen.. de schoenen die je altijd weer uittrapt en weg gooit in het hoekje van je kamer..

Op het moment dat ik de sleutel ontving van mijn huidige huis heb ik nog een paar weken geroepen … ik ga weer verder klussen in mijn huis…

Langzaam aan kwam er vorm in.. de muren die grijs waren en kaal hebben snel een laagje structuur gekregen.. met kleur..

Mijn meubels werden geleverd en kon ik gelijk op de goede plaats zetten…

Toen dat gedaan was .. werden mijn hebbedingetjes neergezet.. de dingen die ik meegenomen had en verzameld had door de jaren heen vanuit mijn vorige thuis…

De eerste nacht slapen in een huis wat nog rook naar verse verflucht… het voelde allemaal nog zo nieuw… en als een huis nieuw is .. is het voor mij nog geen thuis… dat wil ik vormen..

Inmiddels is de verflucht vervangen door momenteel de lucht van verse was … straks stokje wierrook.. en alles opgeruimd en netjes..

Nu kan ik met trots zeggen na een dik bewogen jaar… op het moment dat ik de sleutel in het slot doe … en ik de deur open doe ik de gang door banjer…

Nou ben ik echt … thuis…

 

Kissssssss Anne-etc