Een heel zielig stukje…

In mei leggen veel vogels een ei.. mijn katje legde daar een nestje kittens bij..
Twee stuks werden er geboren al was het met ander halve dag ertussen..
Niet verwacht toch gekregen een poesje en een katertje, vreugde zat in huis dacht ik zo.
Kraamtijd ging heel erg goed , Annepoes bleek een echt moedertje te zijn .. vol liefde zorgde ze goed voor haar kittens.
Zodra er maar 1 een piep gaf was ze er als de kippen bij, kijken wat er loos was.. toen nog niks..
De kittens groeiden goed en gingen steeds meer met de rest van de poezen club mee eten met het normale voer.
Het kleinste kitten liep op een middag wat blauw aan , kuchte en hoestte en vervolgens lag hetgeen hij gegeten had weer op de vloer.. verslikt in een brokje dacht ik nog .. want vrij direct was hij weer de rollende rakker die ik kende..
Het viel me op dat hij even het eten liet voor wat het was een weer regelmatige bij moeder dronk wat ze helemaal niet erg vond.
Maar ik zag dat hij klein bleef .. en dacht misschien “ Dat zou kunnen komen door dat hij anderhalve dag later kwam dan zijn zusje”
Erna kwam het nog eens voor, alleen bleef hij er een hele dag last van houden ook al was ie dat ene brokje wel kwijt, hij bleef blauwig in toet en snoet ..
Ik vroeg mijn online vrienden om raad .. degene die katten net zo lief hebben als ik .. twee weten meer dan 1 dacht ik ..
De een dacht aan verkoudheid , de ander aan een griepje, ik zelf dat net aals 1 van hun aan astma, er werd ook nog epileptie getikt.. zou ook zomaar kunnen , we wisten het niet..
Ik besloot het nog even aan te zien maar bij de volgende hoest en kuch en kwijl aanval ben ik toch even met beide kittens naar de dierenarts geweest .. zus mee als steun en als vergelijkingsmateriaal voor de arts..
De arts sprak een vermoeden uit waar ze na het aanhoren van mijn verhaal als eerste aan dacht en dat was geen hoopvol iets ..
* Een persisterende rechter aortaboog…
*Normaal komt de aorta aan de linkerzijde te lopen. Soms komt het voor dat in plaats van de linker er een rechter aorta boog gevormd wordt. Voor de circulatie heeft dit geen negatieve gevolgen. Er ontstaat alleen een soort ring waarin de slokdarm en de luchtpijp “gevangen” kunnen worden. Hierdoor kunnen er slikproblemen ontstaan.
Afgesproken om een rontgen foto te laten maken na het weekend ivm de kosten en het overleg met de adoptie weer naar huis..
Met baksteen weer naar huis dus .. simpele allergie test was dus geen optie ….
Donderdag avond .. thuis ,… ik begon me terecht zorgen te maken , kitten zocht de warme plekjes op en vertoonde geen enkele intresse in spelen met zijn zusje en ik bedacht me dat ik em nog niet had zien eten/ drinken of zien zogen bij zijn moeder..
Bakje melk gemaakt waar ie wel alert voor was.. maar na een paar slokken weer schuimbekkend naast de melk bak zat ..
Dit ging mis totaal mis..
Vrijdag ochtend.. geprobeerd met een klein spuitje wat melk in te brengen dacht ik even succes vol te zijn .. maar ook wederom helaas.. ook dat kwam weer terug..
Hij negeerde het spelen en lag te slapen op de bank in het zonnetje …toen zijn zus hem kwam plagen vond ik het verschil te groot, dit kon ik nie meer aanzien..
Ik heb dierenarts gebeld met nieuws dat melk ook niet erin bleef en dat zijn toestand verslechterde.. en dat ik nie meer op foto kon wachten .. hoe erg ik het vond ook …
Gelukkig mocht ik om 12 uur gelijk terecht..en ze was het met me eens om hem nie langer dit nog aan te doen .. dan maar gokken en hopen op beste..
Bij het geven van narcose bleek al dat hij erg weinig nodig had om onder zeil te raken .. wat volgens dierenarts in hield dat systeem van hem al aan het opgeven was.. zijn weerstand ging ook al opgeven dus..
Was ik te laat geweest , had ik dit kunnen voorkomen , werkelijk geen idee.. wat ik nu wel weet is dat mijn hart op de juiste plek zat om deze keus te maken…
Ik had dierenarts toestemming gegeven om sectie te doen om er zeker van te zijn wat nou de werkelijke reden was.
Ze belde me aan het einde van de dag op.. de sectie zat erop…
Hij had idd die aangeboren aandoening.. en kon er alleen vanaf komen door een dure specialistische operatie, zou je dat niet doen dan zou ie rest van zn leven aan vloeibaar voedsel moeten .. en dat ging bij het katje niet werken..
Al zou hij een sondevoeding moeten ook dat was geen optie .. de slokdarm was te dicht bekneld dat hun dunste slangetje er niet doorheen kon..
Het zou een kwestie van dagen zijn geweest.. zijn achterstand en zijn vermageringen waren te snel en te ver achteruit gegaan..
Ben opgelucht dat t voorbij is .. maar toch .. tranen kwamen er nog wel ff ..
Plotst schoot me te binnen.. ik had hem nog geen eens een naam gegeven.. Dummy.. nu heeft ie die naam wel vind ik, puur omdat ik vind dat hij een naam verdient..
Soms is de natuur maar een heel stom iets .. heel stom..