Drie keer is scheepsrecht…of toch niet??
Deze uitdrukking is ontstaan vanwege de bijzondere status van het getal drie. Drie heeft altijd een grote symbolische waarde gehad vanwege de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
Ook op zee golden gebruiken waaruit blijkt dat het getal drie recht (bijzonder) was: de schipper was verplicht drie maaltijden aan zijn scheepslieden te geven, iemand werd gestraft met drie slagen met een gortspaan en er waren drie getuigen nodig om iemand ter dood te verklaren aan boord, waarna diegene overboord gegooid werd met een luid “Eén, twee, drie, in Godsnaam!” Driemaal was dus scheepsrecht.
Bij belangrijke zaken kreeg je drie kansen om een eed vloeiend af te leggen.
Een eed die niet vloeiend werd uitsproken, gold namelijk niet dus als je opgaf na 2x was de eed niet krachtig genoeg..
Als je in een onroerende zaak (zoals een huis) drie dagen in bezit had en er drie gasten had uitgenodigd, gold het huis écht als jouw bezit.
Op dag 2 dus enkel je moeder op de koffie telde dus ook niet mee …
Bij openbare verkopingen moest je soms driemaal bieden.
De uitroep ‘Eenmaal, andermaal, verkocht!’ sluit hierbij aan.
Wij gebruiken het vaak bij pogingen om iets te bereiken wat vaak doorzettingsvermogen vraagt, je traint je ruggengraat..
Daardoor bereik je dan weer zelfkennis om je weg te vervolgen.
Bij sommige dingen is het wel zo dat als het na de derde keer niet lukt dat het misschien toch niet voor je weggelegd is.
Doorzettingsvermogen is tevens zo belangrijk, misschien nog wel belangrijker als het gaat om pogingen te doen omdat je iets wilt bereiken.
Als je voor de derde keer een poging doet om de marathon uit te rennen maar je geeft steeds op voordat de finish in zicht komt moet je misschien bedenken dat je geen marathon hardloper bent..
Misschien moet je dan je doorzettingsvermogen eens trainen voor je aan je 4e poging begint..
Als je bij de 3e poging al op geeft voor het beklimmen van de hoogste berg vraag je jezelf dan af waar je aan begonnen bent als je halverwege weer de weg naar beneden vind en misschien besef je dan dat je geen klimmer bent..
Als je voor de 3e keer in een bootje stapt wat gaat varen en je er weer uit stapt als het gaat wiebelen omdat je bang bent dat het omslaat en dat je dan verdrinkt misschien moet je dan gewoon dat stukje reis lekker in de auto doen..en ben je gewoon geen type dat met alle golven meedeint..
De beste lessen zijn de marathon die je aan het rennen bent die dan halverwege je running word afgelast vanwege heftige opkomende weersomstandigheden.. maar je liep er wel… die finish ga je volgende keer halen toch..??
De bergtop die je wilt halen door je van te voren eens goed te verdiepen in de conditie van de berg en je met je team afspraken maakt over hoe te handelen bij calamiteiten als neerstortende stenen… lawine gevaar en plotseling een kudde bergweiden tegen te komen op ongekende hoogte… als je opgeeft zal je het nooit weten…
Het bootje wat misschien alsnog omslaat maar waardoor je hebt geleerd door te blijven zitten en door te zetten door gure stormen dat je nu weet waar je je wel of beter niet aan vast kan houden voor je in het volgende bootje instapt..of misschien heb je door het blijven zitten wel ervaren dat niet elke storm het bootje laat omslaan.. als je opgeeft zal je het nooit weten..
3x is scheepsrecht is denk ik alleen van toepassing als je een gezonde dosis doorzettingsvermogen hebt…. want als je bij vanalles zelf halverwege afhaakt…. dan moet je beseffen dat het niet voor jou is weggelegd..
Liefs Anne Etc..

Geef een reactie