Oke oke…. soms wil het absoluut niet lukken in de keuken…

Je oven staat net even een standje te hoog… of te laag…
Of je controleert net even te snel je taart of je andere baksels waardoor de hele boel weer als een pudding inzakt…
Onlangs hoorde ik wel iemand die van 2 misbaksels 1 geslaagd baksel wist te maken, waarvoor ik niks anders heb dan respect, je moet het maar kunnen en doen.
Mijn keuken is vele malen simpeler dan die van haar vermoed ik..
Deze persoon maakt de lekkerste gerechten en laat me oprecht watertanden bij het zien van de foto’s van haar resultaten..
Maar ik heb in mijn keuken alleen een koelkast, oven en fornuis… en vaatwasser.. meer dan dat heb ik niet nodig..
Godzijdank ben ik geen chefkok, ik wil alleen maar mezelf tevreden stellen met mijn eigen kookkunsten… niet de hele wereld..
Voor mij geld een opgeruimde keuken is een half opgeruimd hoofd… en laat ik daar nu de laatste tijd erg goed in geworden zijn.
Zoals elk jaar gaat eenmaal per jaar de hele keuken op zn kop, opruimen van wat je niet nodig hebt, je kent het wel…
Dat laatste velletje bakpapier, de bakvormen compleet maken met bodem en al, de koekvormpjes terug buigen naar het normale…
En dan zoals altijd… het koekblikken met de restanten overjarige kerstkoekjes weggooien…
Elk jaar werden er ongeveer 5 a 6 bakken koekjes gebakken, met en zonder glitters, met en zonder nootjes of suikerkorrels..
Maar steevast altijd veel te veel.. en ze blijven nooit echt lang lekker..
Na een dag of 2 a 3 is de smaak er wel vanaf.. en het zachte ook..
Een schaaltje op tafel verdween na een dag of 2 weer in de prullenbak en de rest verdween in een keukenlade voor later…
Vaak heb ik me altijd afgevraagd voor “wanneer” later zou zijn dan want ik heb niet elke dag stenen nodig om een muurtje te metselen..
Kei en keihard… en de specie bestaat uit glazuur van twee jaar geleden…
Gebakken volgens een traditioneel recept, maar gemetseld door Jan en alleman..
Voor deze harde stenen geld helaas geen knibbel knabbel knuisje… tenzij je je tandarts een stuk sneller wil zien dan de  gebruikelijke controle afspraak…
Hans en Grietje slaan het stenen huisje van kerstkoekjes over, dat weet ik zeker..
Die ronde koekjes zijn wel leuk om over het water mee te keilen, dat stuiteren van stenen over vlak water… je komt dan best wel ver..
Mag ik het misbaksels noemen??
Het is een levende herinnering want niet alleen ik beschouw ze als stenen, velen met mij die ze kennen.. en zolang ze gebakken worden kan men blijven metselen, en nu ik dat getikt heb vermoed ik ook dat ik het probleem voor de woningnood kan oplossen…!!!
Ik ken nog wel een aantal malle koekenbakkers die misschien nu al kunnen beginnen met kerstkoekjes bakken dan hebben we in December al een aantal woningzoekenden gehuisvest!!!!
Als dat een succes word zie ik grootste plannen voor die koekjes, stel je voor een steengoede fundering voor de gebieden waar aardbevingen voorkomen.
Muren die blijven staan als er een orkaan of beving langskomt die hoog scoort op de schaal van Richter.. komen ze toch nog een soort van in de buurt van een schaal… in plaats van in een schaal op tafel..
Het kost nog net geen mensenleven als je ze eet… maar als je ermee bouwt red je misschien mensenlevens….
Valt te proberen toch??!!!

Dikke liefs..

Anne Etc..